
Leif fra Kornsang
På billedet ser du Leif. Mest kendt som Leif fra det økologiske bageri Kornsang og man finder vist ikke mange der er lige så passionerede omkring korn, mel, surdej, brød og alt derimellem. Derfor er vi også meget stolte af, at Leif er en af vores aktionærer i Fællesmølleriet.
Leif fortæller;
“Da jeg ville opføre en bygning til bageri, butik, café og klinik i den økologiske landsby, var der ingen, der ville låne os pengene. Jeg lavede derfor et aktieselskab, hvor primært lokale beboere investerede. Bygningen blev opført og i dag er alt udlejet og de 4 aktiviteter lever i bedste velgående. Det er fantastisk med den slags initiativer, som giver både arbejdspladser og kolorit til lokalområdet. Det samme gælder for mølleriet, og det er med stor glæde at jeg nu kan give lidt tilbage ved at investere i Fællesmølleriet, og jo flere jo sjovere……………….”



En kvalitetsbevidst landmand
Ditlev Hasselbalch er 4. generation på Grønnessegaard Gods og for ham er det vigtigt, at landbruget fortsat er et essentielt omdrejningspunkt for stedet og lokalområdet. Det skal gå hånd i hånd med respekt for den kulturarv vi forvalter, den moderne produktion med rigtig god dyrevelfærd og høj kvalitet af sunde fødevarer.
Han har netop derfor tidligere været med til at stifte Spisekammer Halsnæs og nu med de samme grundtanker – Nordsjællands Fællesmølleri.
Ditlev siger: “Tidligere er vores korn indgået i en pulje med korn fra mange andre producenter og det har derfor været umuligt at følge produktets vej fra mark til slutbruger. Det kan vi nu, og det har vi glædet os meget til. Vi kan nu opnå en kvalitet af mel som ikke findes ret mange steder i landet. Halsnæs området er kendt for at have flere solskinstimer og det er en af de vigtige faktorer for at få ordentligt brødkorn.
Fællesmølleriet vil sikre en ærlighed og en gennemsigtighed, der gør, at forbrugeren ved præcis hvilken mark, det korn de bruger til at bage morgenboller med, kommer fra. Forbrugeren kan også være sikker på, at både mel og korn er produceret lokalt – af lokal arbejdskraft og med passion for de gode fødevarer, for nærmiljøet, for drikkevandet og for miljøet i det hele taget.”



Ann Louise Hasselbalch
er tidligere direktør for Nordsjællands Fællesmølleri og medejer af Grønnessegaard Gods.
Hun har været en væsentlig drivkraft bag hele projektet med at få etableret og opstartet Fællesmølleriet.
Ann Louise har tidligere været med til at igangsætte andre lokale projekter med fokus på lokal kvalitet blandt andet Mad og Mennesker og Spisekammer Halsnæs.
Det er ikke en tilfældighed, at det er den slags projekter der fylder i Ann Louises hverdag – hun er nemlig phd. i folkesundhedsvidenskab/Public Health Science fra Københavns Universitet.



Fra jord til bord
Henrik Koch sidder i bestyrelsen i Nordsjællands Fællesmølleri og så er han passioneret økologisk landmand på Tolykkegård.
Produktionen på Tolykkegård spreder sig vidt, men en ting er de især kendt for – nemlig øl. Lokalproducerede, ekstremt velsmagende øl der sælges under navnet Det Våde Får.
Henrik fortæller;“Jeg har i over tyve år arbejdet målrettet med at producere “fra jord til bord”. I starten ved at producere kød til privat salg (både gris, kvæg og får), siden ved at levere korn til Grupe-Meyer mel, og i de seneste fem år ved at malte og brygge øl af vores eget korn på bryggeriet Det Våde Får.
Så jeg er med i projektet, både som kommende leverandør, andelshaver og bestyrelsesmedlem, fordi projektet passer helt præcist med det, jeg mere eller mindre målrettet har arbejdet med i mit landbrug: at forædle vores produkter så meget, at de kan bruges direkte af slutbrugeren.”



Økobonde og iværksætter
Peter Plant er en drivkraft – en positiv drivkraft. Han har haft stor betydning for Torup og for udviklingen af den økologiske landsby. Han er – blandt meget andet;
– initiativtager til Torup Marked og Spisekammer Halsnæs
– formand for LAG Halsnæs-Gribskov
– formand for lokalrådet Torup Ting
– økobonde
Peter siger; “På Torup Marked bruger vi begrebet ‘Kilometermad’ for at gøre det tydeligt, hvor langt maden har rejst. Vi er helt nede på 10 meter, fordi Torup Marked ligger på Dyssekilde Station, hvor vi har etableret den Spiselige Have. Så lokale fødevarer ligger mig på sinde.
Derfor har vi investeret i Nordsjællands Fællesmølleri… fordi det er fælles, og fordi det er lokalt. Og vi har på denne måde været med til at skabe en synergi mellem forskellige dele af fødevarekæden: den lokale bonde leverer korn til Nordsjællands Fællesmølleri. Melet bliver brugt i det lokale bageri og spisesteder. Det giver rigtig god mening. Det er ‘kortreist mat’, som de siger i Norge.”


